donderdag 4 mei 2017

Klimaatcamping

Op 4 mei 2017 organiseerden we onze allereerste klimaatcamping. Weken op voorhand werden de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar voorbereid op ‘Camping Zero Emission’. Tenten werden verzameld, workshops vastgelegd en ouders gemobiliseerd om er een onvergetelijke avond van te maken.
Donderdagnamiddag kwam er een juf langs die met ons een rijstkussentje maakte. Met stukjes oude, gerecupereerde stof en wat rijst fabriceerde elk kind een duurzaam zakje dat herhaaldelijk kan opgewarmd worden om het ’s avonds of ’s nachts lekker warm te houden in bed. Geen dure, energievretende elektrische dekentjes voor ons! De leerlingen vonden het top en genoten van de activiteit.
Om 18u30 stonden de leerlingen samen met hun ouders weer gepakt en gezakt aan de schoolpoort. Omwille van het onzekere weer werd ervoor gekozen om de sportzaal om te toveren tot een heus kampeerterrein. De tenten werden opgesteld of opengegooid en de avondactiviteiten opgestart. Leerlingen, leerkrachten en ouders sloegen de handen in elkaar en timmerden aan een kippenhok, knutselden aan een bijenhotel en versneden de heerlijke bio-groentjes die we enkele uren ervoor bij ‘De Wikke’ aan de Abdij van Park gaan afhalen waren. De weergoden waren ons gelukkig goed gezind, waardoor we toch een paar uurtjes zoet waren en er voor één avond eens geen tv of computer aangeraakt werd. Lekker buiten spelen en ‘ouderwets’ (gezelschaps)spelletjes spelen stond centraal. Er werd genoten, gespeeld en gelachen. Wat een geslaagde onderneming! Na het vele spelen en knutselen sloten we af met een lekker bio-sapje en werden de laatste sappige groentjes verorberd. De behulpzame ouders namen afscheid van hun kroost en voor ons werd het stilletjes aan tijd om de pyjama aan te trekken. Door het uitvoerig bespreken van milieuvriendelijke alternatieven voor een zaklamp –er mocht immers geen licht aangestoken worden– had elk kind een gepast lichtje op zak. Led-lampjes, herbruikbare batterijen, opwindlichtjes en knijplampen, hier werd duidelijk goed over nagedacht! Moe maar voldoen werden de tentritsen dicht gezipt en gingen we een rustige nacht in. Rond 6u30 klonken de eerste stemmetjes en een uurtje later zaten we rond de bio-ontbijttafel. De behulpzame ouders van de avond ervoor werden ook uitgenodigd en de buikjes werden goed gevuld met boterhammetjes, fruit, yoghurt, cake en nog veel meer lekkers.
Onze eerste editie was meer dan geslaagd. Ondertussen zijn er al heel wat ideeën gerezen over ‘Camping Zero Emission 2.0’. Volgend jaar wordt dit avontuur dus zeker vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten